Kinesiskt Nyår!

Den 27:e Januari var det kinesiska nyåret. Jag var då med min stora familj i Anqing, Anhui (min värdspappas födelsestad) och firade nyåret på min värdspappas kontor. Förra året (innan kinesiska nyåret 2017) var apans år, och just nu är det kycklingens! De som är födda i kycklingens år ska då vara extra försiktiga och ha på sig många röda kläder, så att de blir mer tursamma.

Vi började med att göra dumplings. Det är en tradition, speciellt i norra kina där delar av min familj kommer ifrån, att man måste äta dumplings på det kinesiska nyåret. Man ska äta dumplings till middagen, men också när klockan slår 12 (midnatt). Dumplings symboliserar pengar och rikedom eftersom de ser ut som gamla kinesiska pengar. Legenden säger att ju fler dumplings man äter när klockan slår 12 på det kinesiska nyåret, desto mer pengar kommer du tjäna i det nya året. Jag åt ganska många efter jag fick reda på det…

Sedan åt hela familjen en stor, väldigt god middag tillsammans. Samtidigt som man skålade med varandra (speciellt med den äldsta, min gammelmormor) och önskade varandra ett gott nytt år.

De vuxna ska också ge barnen och ungdomarna ett rött kuvert med pengar i, som kallas “Red Pocket” eller 红包(hongbao). Det kändes lite konstigt att inte ge något tillbaka, som på julafton, men barn och ungdomar ska inte ge något tillbaka. Det är bara så det är.

Man ger inte presenter, utan pengar i röda kuvert

Nästan alla kinesiser i världen kollar på ett speciellt TVprogram när klockan slår 12. TVprogramet håller också på från klockan 8 till klockan 12, vilket hela min familj kollade på tillsammans. Väldigt många kända kineser deltar och kollar live på olika roliga sketcher, som handlade mest om olika stereotyper i Kina. Norrkinesen vs de från syd etc. Väldigt roligt, och jag lärde mig mycket samtidigt! Det fanns också många olika kinesiska traditionella akter, som drakdans, kinesisk opera. Kina har 55 stycken minoritetsgrupper, alla har varsin etnicitet,  språk och traditioner. Många minoriteter visade upp sin dans, musik, olika konster m.m. Väldigt intressant och fascinerande. Kina är ett sådant rikt land med extremt många, olika traditioner och kulturer!

Dagen avslutades med en massa fyrverkerier. Min katt blev rädd så han kröp upp i min famn och vi somnade tillsammans. Perfekt avslut till en perfekt dag:)

//Sanna

 

 

Published by

sanna@zommarin.se

Jag heter Sanna och är en 16-årig tjej från Stockholm. Just nu befinner jag mig i Shanghai, Kina där jag ska spendera mitt utbytesår med YFU. På den här bloggen kommer jag lägga ut allt om mina äventyr i den femte största staden i världen! Du får se allt från underbara matupplevelser till pinsamma missförstånd och kulturkrockar. Var inte rädd att ställa en fråga eller en kommentar:)

One thought on “Kinesiskt Nyår!”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *