Pluggar kineser verkligen så mycket som folk tror?

Japp, i alla fall vad jag har sett här i Shanghai.

Min skola är en skola för folk som inte gjorde så bra för “högstadeprovet” (försvenskade just ett kinesiskt ord extremt mycket), så pluggar inte så mycket här. Men med “inte så mycket” menar jag att de fortförande pluggar mer än svenska ungdomar. Mina kompisar pluggar kanske 3-4 timmar varje dag (beror från person till person), och har fortförande ett socialt liv. Vilket är väldigt väldigt bra för då har de tid att spendera tid för mig!

Men, från andra utbytesstudenter och andra kinesiska kompisar har jag förstått att på de bästa skolorna i Shanghai är det helt annorlunda. De går och lägger sig klockan 2 på natten, eftersom läxorna är för mycket. Jag har också hört att folk använder en slags kräm som de har på tinningen för att “vakna upp”. Krämen stinger lite och gör så att de kan vara vakna länge och därför plugga längre. På prov kan de t om ha krämen under ögonen, vilket är ganska farligt, tror jag. Ögonen blir alldeles röda och tårfyllda. Det är dock bara på prov.

Man ser också folk med resväskor fyllda med sina skolböcker när de går hem från skolan. Detta händer oftast på helgerna, eftersom böckerna man har prov på eller läxor i är för många och för tunga att bära på ryggen.

För själva skolsystemet här är väldigt hårt och väldigt tävlingsintriktat. Såklart bryr man sig om vilken poäng man fick på prov, men när jag frågar mina kompisar säger de nästan alltid vilken “rank” de är i klassen. Om deras provresultat var bäst i klassen, eller på 13:e plats. Detta händer också mig, då mina lärare säger våra provresultat högt och jämför våra svar och resultat med varandra. Vem som lämnar in läxan först (vi gör det via wechat, vilket är typ som kik), säger hon till oss i en gruppchat vi har med alla lärare.

I början var det ganska irriterande och konstigt, men (som allting här) man vänjer sig. Och det kan också vara ganska motiverande, speciellt för mig som kan vara lite tävlinsinriktad.

Igen, detta är bara från vad jag sett och hört i Shanghai, alltså det kanske inte är såhär för hela Kina!

Ha det braa:)) //Sanna

Published by

sanna@zommarin.se

Jag heter Sanna och är en 16-årig tjej från Stockholm. Just nu befinner jag mig i Shanghai, Kina där jag ska spendera mitt utbytesår med YFU. På den här bloggen kommer jag lägga ut allt om mina äventyr i den femte största staden i världen! Du får se allt från underbara matupplevelser till pinsamma missförstånd och kulturkrockar. Var inte rädd att ställa en fråga eller en kommentar:)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *