Vardag

Tänkte skriva lite om hur en vanlig skoldag här ser ut som.

Jag går upp klockan 5:30, äter frukost vilket varierar från dag till dag. Det blir allt från svartgenomskinliga ägg (som kallas 1000 år gamla ägg) med rissoppa (vitt ris i vatten typ), till bröd, korv och vita brödbullar med mjölkäggfyllning i.

Min jiujiu (mammas lillebror) skjutsar mig till busshållplatsen, eftersom den ligger ganska långt ifrån mitt hem. Jag tar bussen, folk stirrar på mig som vanligt, kanske lär känna någon på bussen. På den andra bussen träffar jag mina kompisar som går i samma skola som mig. Hela skolan är fylld av elever med likadana skoluniformer. Det är inte en skolbuss, utan en helt vanligt buss, men den är helt fullproppad med elever från min skola. På bussen pratar jag med mina kompisar, de visar mig kinesisk musik, lär mig kinesiska, jag kanske rättar deras engelskaläxor m.m. Mest av allt sover vi, i en liten hög bak i bussen. Man är så himla himla trött, och den andra bussresan tar ungefär en timme, så att sova är perfekt…

Jag kommer fram till skolan kanske klockan 07:10-07:35, beroende på hur trafiken var den dagen (Shanghai´s trafik suger och är helt all over the place). Då går jag först förbi vakterna som “vaktar” skolan vid grinden, kollar så att folk inte har på sig smink, har på sig skoluniformen på rätt vis och har håret uppsatt, för att sedan gå till skolans matsal. I skolans matsal äter jag min andra frukost (ehm jag älskar kinesisk mat för mycket, och har inte så mycket tid på morgonen att äta frukost så jag äter två stycken). Då äter jag normalt baozi med kött inuti, eller något annat matsalen har den dagen.

Skolan börjar 7:40, då vi har självläsning (då man läser lite läxor), tills 8:10 då lektionerna startar.

 

På lunchen brukar jag träffa mina kinesiska kompisar och äta lunch tillsammans. Älskar skollunchen, den är sjukt god.

 

Skolan slutar normalt klockan 15:10, då jag åker buss hem. På busstationen brukar jag träffa någon kompis från min skola, som jag då åker hem tillsammans med.

Jag åker hem, tar kanske 1,5 h, kommer hem, går in till min mammas rum. Busar lite med min bebissyrra, pratar lite med min farmor och mamma. Pluggar kinesiska och gör lite läxor, kollar på kinesisk TV. Äter middag. Sover för jag är helt slut efter en hel dag i Kina haha.

På fredagar har jag dock Kpopklubb (snälla snälla skratta inte), eller Hiphopklubb som den också kallas. Då det är 15-20 tjejer som dansar Hiphop och kpopdans (kpop dans är sydkoreans pop dans, vilket är typ som hiphop men lite annorlunda) tillsammans. De är jättejättesnälla och jag gillar de plus dansen jättemycket!!

Ha det bra folk i (sjuuukt) kalla Sverige, hörde att det snöade något enormt!!

//Sanna

Published by

sanna@zommarin.se

Jag heter Sanna och är en 16-årig tjej från Stockholm. Just nu befinner jag mig i Shanghai, Kina där jag ska spendera mitt utbytesår med YFU. På den här bloggen kommer jag lägga ut allt om mina äventyr i den femte största staden i världen! Du får se allt från underbara matupplevelser till pinsamma missförstånd och kulturkrockar. Var inte rädd att ställa en fråga eller en kommentar:)

One thought on “Vardag”

  1. Och vad gör du på helgerna mer än pluggar (som du skrev om i annat inlägg)? Nyfiken ?
    Kram kram?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *