Min kinesiska

Hola!

Tänkte att några av er kanske är lite intresserade hur det har gått för mig med min kinesiska. Har varit i Kina i nästan 2 månader nu (gud vad tiden går snabbt) så jag har väl lärt mig lite haha;)

Vi kan börja med att beskriva min kinesiskanivå innan jag anlände i Kina. Jag hade pluggat i ett år och kunde baserna. Jag hade gått en sommarkurs bestående av privatlektioner och sedan två terminer i en vuxenkurs där tempot var väldigt långsamt och allt var ganska enkelt och lätt. Så jag kunde prata om mig själv, ålder, namn, familj, lite frukter och mat och klockan. Det var typ det.

Jag kommer forförande ihåg när man yilao (farmors syster) och min sister QianQian hämtade upp mig från tågstationen i Shanghai, och jag var tvungen att prata kinesiska med Yilao. Jag stammade fram orden, tonerna (kinesiska har olika toner) var helt fel och det enda jag kunde få fram var min ålder och att hon var en bra människa. Hahaha…

I förhållande till det så kan man nog säga att jag har utvecklats ganska mycket. Jag gick en 2 veckors kurs varje förmiddag med YFU de första veckorna, vilket var bra för att jag då lärde mig mer och kunde därför kommunicera mer med min familj. Då kunde jag väl typ kommunicera lite bättre, men vi använde mycket översättningsappar och mycket handgester m.m.

Sedan pluggade jag, pratade, lyssnade mer och förstod då mer och mer och kunde prata och kommunicera mer och mer med min familj. Vilket är otroligt skönt. Nu kan jag hålla kommunicera bra med min familj och vänner på kinesiska. Vet inte hur man kan beskriva min nivå, men jag kan förstå ganska mycket och kan överleva typ. Jag kan kanske skriva 600 ord och kan förstå 1000?Vissa av mina kompisar pratar jag bara kinesiska med, och vissa andra pratar jag en blandning av kinesiska och engelska med.

Kinesiska är dock väldigt svårt, eftersom man har både olika toner, pinyin (hur man säger själva tecknet med bokstäver) och tecken att memorera. Som inte alls liknar svenska eller engelska. Men det är samtidigt jättekul. Gillar tonerna och de vackra tecknen. Något som driver mig när jag pluggar är att jag vill kunna förstå mer och kunna prata om fler saker med min familj. Jag gillar de så mycket, så jag pluggar för deras skull nästan.

Hur mycket pluggar jag då? Jag har kanske 70% kinesiska lektioner i skolan nu, då jag bara pluggar kinesiska på egen hand. Det blir kanske 5 timmar sammanlagt, och sedan pluggar jag 1-2 när jag kommer hem och på bussen. På helger pluggar jag kanske minst 2 timmar varje dag. Jag pluggar i min HSK3- bok eftersom jag gjort klart HSK2 nu (Det finns 6 stycken HSK, där 6 är den högsta nivån). Jag siktar på att minst nå HSK 4, men helst vill jag nå HSK 5 (min lärare tror att jag kan nå HSK6, men ermm vi får se hur det går!!).

Hoppas ni har det braa!!

Nu ska jag gå och plugga kinesiska haha

//Sanna

 

Published by

sanna@zommarin.se

Jag heter Sanna och är en 16-årig tjej från Stockholm. Just nu befinner jag mig i Shanghai, Kina där jag ska spendera mitt utbytesår med YFU. På den här bloggen kommer jag lägga ut allt om mina äventyr i den femte största staden i världen! Du får se allt från underbara matupplevelser till pinsamma missförstånd och kulturkrockar. Var inte rädd att ställa en fråga eller en kommentar:)

8 thoughts on “Min kinesiska”

 1. Hej Sanna!
  Nu har pappa berättat hur jag ska kunna svara dig. Lite ändringar har tydligen skett. Det är så intressant att läsa din blogg och om livet långt där borta! Farmor är så glad och stolt över dig!
  Ngr frågor: Hur mår lilla babyn?
  Mamman är väl hemma nu?
  Vad gör ni på helgerna?
  Hur är TV ?
  Här är det höst nu och kyligt. Håkan tände en jättestor mila i fredags och Acke höll invigningstal till Signe som milan heter ( Håkans barnbarn) Det var jättetrevligt.
  Fredspriset gick till presidenten i Columbia är det något med Nobelprisen som uppmärksammas i din skola eller?
  Om du får en stund över berätta hur familjens vardag ser ut och vad den innehåller!
  Pratade med Maja i går och hon tyckte lunchen och mellis var det bästa i skolan. Goa Maja. Jag har kontakt med Lorie via FB och hon skriver svenska fint. Lukas spelar SM schack i helgen och Linus pilgrimsvandrar
  Allt för denna gång
  Kraaaam
  farmor

 2. Härligt att du är en sån språknörd – dagens poäng går till kinesiskastudent Zommarin! PLis skriv om mattelektionerna. Jag är väldigt nyfiken på vad ni har för nivå…

  Andreas

  1. Babyn mår jättebra, skriker mycket (som alla bebisar gör), men skrattar också mycket. Hon gillar kristallkronor, att höra när jag pratar svenska och färgen röd. Hon är den gulligaste lilla bebisen i hela världen!
   Min mama är hemma nu, vilket är jätteskönt. Hon är så så snäll, omtänksam och älskar mig lite för mycket:)) Hon lär mig kinesiska på kinesiska, jag lär henne engelska, hon lär mig om kinesisk kultur och vi kan prata om allt tillsamman. Jag har tur som har henne!
   På helgerna är jag med kompisar för mesta delen. Såklart pluggar jag, men jag går ofta på kareoke och hotpot (kolla på Google vad det är) med vänner. Vi går också ut och ser på bio, går på olika museum och liknade m.m.
   TV är bra haha. Tittar lite på det när jag har tid:) Den mest populära TVserien i hela världen är kinesisk, där de bara visar talangfulla människor som gör olika traditionella kinesiska danser, sånger, kampsport och liknande. Väldigt intressant!!
   Nobelpriset vet folk om, men folk bryr sig inte så mycket så att de vet lika mycket om det som vi gör i Sverige. Inte så många (de jag har mött) bryr som om vad som pågår i västvärlden, om trump m.m.

   Kramar!!!
   /Sanna

 3. Oerhört spännande att följa ditt år i Kina här på bloggen. Vad länder kan lära av varandra som vi lär oss på våra resor. Vill se ditt Shanghai i framtiden. Maten och människorna låter så värt! Och du – stolt över att du pratar med människor på bussen, lärt dig så mycket kinesiska redan, tar danslektioner och helt enkelt smälter in så bra i din nya cooooola kultur 🙂
  Ha det fortsatt finfint Sanna!
  Kram Carina Nording med familj
  PS: Mejla gärna din julklapps-önskan som vi pratade om + adressen så klart. Nåt du saknar från Sverige, typ specifikt svenskt godis.

 4. Har du börjat drömma på mandarin ännu?
  I skolan använder ni bara bläckpenna eller har ni lektioner där ni använder pensel för att skriva tecken ?
  Hur noga är lärarna med streckordningen? Kan de se i efterhand om du haft fel streckordning på tecknen?

  1. Hahah okej, ni är så så snälla som tänker skicka något till mig!!
   Vad är din mailadress?
   //Sanna

  2. Angående drömmar så vet jag faktiskt inte… Kanske? Kanske inte? Jag är så trött när jag väl somnar att jag somnar som en stock och inte drömmer alls haha
   Vi använder bläckpenna, eller vilken penna som helst när vi skriver tecken. Penseln du menar är till för när man skriver kalligrafi. Annars använder man den aldrig. Kalligrafi är sjukt svårt så penseln skulle bara göra lärandet av kinesiska ännu svårare!
   Japp, mina lärare bryrs sig otroligt mycket om streckordningen (inte så kul, men det blir lättare att skriva då!!)… Lärarna här är mycket strängare än de i Sverige, kan man lätt säga. Om mycket mycket mer tävlingsinriktade!
   //Sanna

 5. Tack Sanna för ditt långa svar, som jag uppskattar mkt.
  Nu har snön kommit till Sverige och det blåser och är kallt. Inge vidare men vinter ska ju vara vinter.
  Jag åker idag till Mosås över helgen. Lukas och jag ska underhålla varandra, Linus är på Postjärnan i Göteborgstrakten. Du vet kanske inte att han blivit uttagen. en av fyrtio i Norden, att vara med i Polstjärnan. Han är så glad och jag förstås stolt. Han tillhör ju de yngsta, men får en fantastisk möjlighet att utveckla sitt tubaspelande.
  Nu ska jag gå till farfars grav och göra fint till Allhelgona.
  Min kära Etta allt gott till dig och bamsekram från farmor

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *