Bussar

Tänkte att jag skulle berätta lite om kinesiska bussar, för varför inte.

Jag kan börja med att säga att jag älskar kinesiska bussar. Det är inte så att de är fantastiska och superdupermoderna (bara lite granna) och helt fantastiska jämfört med Sverige, men jag gillar de ändå mer än de svenska.

Först, människorna. Vi vet nog alla det typiska “hur svennar väntar på bussen” (=med typ 10 meters mellanrum mellan varje människa”. I Sverige (som jag uppfattat det) är folk ganska blyga, och gillar inte att prata med främlingar. Folk gillar inte ens att sitta bredvid en främling.

Här i Shanghai (som jag upplevt och uppfattat det) är det tvärtom. Om man går in i bussen, letar man efter en plats med en människa på, så att man slipper sitta ensam. Till skillnad från Sverige där majoriteten av befolkningen skulle typ dö innan det skulle hända.

Eftersom jag är en “外国人” (Wàiguó rén, vilket betyder utlänning) får jag ganska mycket uppmärksamhet och nyfikna blickar, speciellt på bussen. Och speciellt när de ser en liten utlänning på bussen som pluggar kinesiska, vilket jag gör nästan varje bussresa. Tiden är knapp, jag har inte så jättemycket tid att plugga eftersom jag dansar väldigt mycket är mycket med kompisar. Bussresorna brukar också vara från 30 min-1,5 h långa så det är en perfekt tid för mig att plugga! Mina kinesiska kompisar tycker (såklart att det är bra att jag pluggar men) att det är väldigt dåligt för min hälsa och ögon (men jag gör det ändå haha). För här i Shanghai bryr sig många om vad som är bra och dåligt för kroppen och hälsan. Det är t ex dåligt att dricka kallt vatten (har börjat tro på det nu, varmt vatten kan bota allt), det är dåligt att dricka vatten när man äter (typ lunch, frukost, middag och liknande), och den klassiska som vi också har i Sverige: många av mina kompisar gillar inte sötsaker eller för söta saker pga att det är dåligt för tänderna och sådant.

(Har hamnat helt ur ämnet nu men) så på bussen när jag pluggar kinesiska är jag ju omgiven av experter på ämnet jag pluggar, det är perfekt! Så jag frågar, och frågar och frågar. En fråga om kinesisk grammatik är en ganska bra konversationstartare, om någon undrar haha. Man lär känna en massa olika människor på det är sättet, pluggar samtidigt och kineserna blir så glada när de  kan hjälpa mig!

Två exempel på folk jag träffade på bussen är först två av mina kompisar, juxingli och tangyujie, som går i min skola. De är nu mina allra närmaste kompisar här i Kina, och det var bara pga att jag frågade juxingli om vägen på bussen. Tänk vad som kan hända!!

Den andra människan jag träffade på bussen var en munk, som började lära mig kinesiska genom att rita kinesiska tecken, med fingret, i hans ena hand. Han var otroligt smart och välutbildad. Han visste t o m vad Stockholm var! Vilket är extremt imponerande eftersom folk här i Kina inte ens vet att Sverige existerar haha…

Juste! Det finns också TV på bussen och ibland internet på den, vilket äger. Ta anteckningar, Sverige!

//Sanna

Published by

sanna@zommarin.se

Jag heter Sanna och är en 16-årig tjej från Stockholm. Just nu befinner jag mig i Shanghai, Kina där jag ska spendera mitt utbytesår med YFU. På den här bloggen kommer jag lägga ut allt om mina äventyr i den femte största staden i världen! Du får se allt från underbara matupplevelser till pinsamma missförstånd och kulturkrockar. Var inte rädd att ställa en fråga eller en kommentar:)

One thought on “Bussar”

  1. Kära Sanna
    Oh vad roligt läsa om all dina äventyr och upplevelser på sistone. Jag blev så glad att hitta så mycket och via Instagram har jag kollat också. Vad mycket du är med om och får lära dig! Farmor är så glad att du mår bra och trivs. Just nu säger de på TV att Oslo har lika mkt smog som Peking !!! Så många är borta på nyår och fabriker är stängda, och Oslo får dålig luft för tyskarna fryser och eldar och luften går norrut.
    Tack för hälsningen till min födelsedag.
    Jag hade ett litet party med vänner och det blev så lyckat och min lägenhet är fylls av tulpaner och andra blommor. Det gillar jag som du vet. Idag har jag haft min första lärare evertebrater, ryggradslösa djur) på Universitet i Uppsala på lunch. Han är 89 år och han uppskattade rotmos och fläsklägg som jag bjöd på och till kaffet på balkongen åt vi fam Elfströms mandeltårta. Lyckat att sitta i solen på min fina balkong.
    Nu får du en stor kram och farmor önskar dig allt gott min underbara Sanna.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *