Varmt vatten, mcdonalds på golvet och katter

Hej!! Här kommer lite random babbel, tankar, upplevelser, utflykter, mat och historier om vad som inträffat den senaste veckan.

Jag kan börja med att berätta om vädret (svenskar pratar ju alltid om det). Det är sjukt varmt, ca 35 grader men känns som 40 pga luftfuktigheten. Men man vänjer sig. Man dricker mycket vatten, går i skuggan, går i affärer där det är luftkonditionering och sedan lär sig att det är helt okej att vara äcklig och svettig några timmar per dag – alla andra är ju också det.

Processed with VSCO with c1 preset

↑↑↑ En bild från ett buddisttempel där det var varmt.

Mina senaste matäventyr då? Jo, eftersom min familj inte pratar engelska (förutom qianqian min värdssyrra) så är det lite svårt att förstå vad det är jag äter. Men igår åt jag pumparissoppa och sedan har jag ätit fiskhuvud, kycklingfötter och kycklinghuvud (jag tror det var det, som sagt kommunikationen är inte på topp pga av min dåliga kinesiska). Jättegott!

Jag och mina utbytesstudentkompisar har kommit på en liten tradition – vi äter mcdonalds på golvet. Eftersom jag ÄLSKAR kinesisk mat kanske jag inte tycker om själva idén så mycket, hahah. Men varför sitter vi just på golvet då? Tänk dig Shanghai, 22 miljoner människor i en enda stad, tror du att man kan hitta sittplatser på mcdonalds då? Nej, det kan man inte. I Shanghai är det alltid jättemycket folk på tåget, bussen, mcdonalds, museum, ja allt!!

Processed with VSCO

Processed with VSCO with hb1 preset

↑↑↑ Några av mina kompisar, Sarah från Tyskland och Aze från Turkiet:))) Älskar de så mycket<33


Juste! Vi har också kommit på en helt ny specialitet, vilket är pommes frites doppade i grönt te-frappucino. Om du någon gång åker till Kina – prova det. Du kommer absolut inte ångra dig, det är sjukt gott. (Om någon undrar: Jaaa jag vet jag kommer gå upp typ 10 kg här i Kina)

IMG_20160824_122026

↑↑↑ Inte världens finaste bild, men såhär ser den ut!!

På tal om mina utbytesstudentkompisar och hur det är att leva i Shanghai, jag och Aze från turkiet och Jannis från Grekland åkte till ett museum som handlade om Kina och dess kommunistiska historia. Extremt intressant eftersom vi aldrig får reda på något sånt i skolan på historian. Vi får lära oss om den där kungen som åt så mycket semlor så att han dog, men vi får inte reda på en gnutta av en av de största ekonomernas (a k a Kina) historia. Lite konstigt tycker jag.

Processed with VSCO with b5 preset

Hursomhelst hände det någonting där. Vi gick runt, skämtade och skrattade och hade det jättekul. Jag började märka att Jannis tittade bakåt hela tiden som om någon följde efter honom. Vilket var helt korrekt, han blev faktiskt förföljd av en kinesisk tonårskille. Detta höll på i kanske 30 min tills vi lyckades “skaka av oss honom” (hahha det låter som en actionfilm). Såklart var detta ganska läskigt, speciellt för Jannis, men vi hade varandra så vi klarade det. Nu kommer ni tro att Kina är ett jättejättefarligt ställe där man blir kidnappad styp i kvarten, men det är ett väldigt hyggligt ställe också med en massa bra människor (som min familj) som ställer upp och hjälper de i nöd.

Processed with VSCO with c1 preset

Visste inte var jag skulle sätta in denna bild så den får vara här. Haha

Vet ni vad? JAG HAR FÅTT EN KATTTTT. Den heter Soso, är 3 månader, älskar att ligga att mysa på mitt ansikte och att distrahera mig när jag pluggar. Han är den gulligaste och snällaste och mysigaste och bästa katten i hela världen (förlåt Bella och cocos). Jag älskar honom sååå såå mycket och önskar att ni där hemma skulle kunna mysa med honom också.

IMG_20160824_172403

Jag, qianqian och hennes pappas sekreterare (de behandlar alla som familjemedlemmar haha) åkte iväg till yu yuan garden. Jättemysigt och fint. Där åt vi soppdumplings, vilket är dumplings med soppa inuti!! Den största dumplingsen satte man ett sugrör i och drack upp soppan. Väldigt kul, gott men dock väldigt väldigt varmt vilket kanske inte passade till det extremt varma vädret:/

↑↑↑ Jag, Qian Qian (som inte syns på bilden) och QianQians pappas sekreterare äter dumplings!

På tal om varmt, kineser älskar varma saker. Jag har bara druckit kallt vatten en enda gång under den tiden jag varit i Kina. De tror att varmt vatten kan bota allt och är mycket bra för hälsan. Och jag börjar hålla med, jag börjar tycka att varmt vatten är bättre och smakar godare än kallt. Ni kommer tycka att jag är så konstig när jag kommer tillbaka till Sverige haha!!!

En annan random tanke: när jag säger “kineser” menar jag de kineser jag mött, pratat med och bor med här i Shanghai. Kina är ett sånt stort land med en sån stor kontrast mellan olika människor. Så tro inte att allt jag skriver gäller för alla kineser, för så är det absolut inte. Man märker t o m en enorm skillnad på familj till familj när man pratar om sin familj med sina utbytesstudentkompisar. Alla familjer, kinesiska eller inte, är olika. Jannis familj ger honom så mycket tårta (typ flera gånger per dag) att han börjar hata tårta (är det ens möjligt?!?!?) medan min familj ger mig extremt mycket frukt. Kom ihåg det innan ni börjar stereotypisera (är det ens ett ord haha??) Från vad jag berättar om Kina, tack:))

Vill också passa på att säga, Grattis i efterskott Vera!! Hoppas du fick mitt mail och kom ihåg att jag älskar dig så så mycket. Pussss

Hoppas ni andra där hemma har det superduperbra!!!

Kramar Sanna

Published by

sanna@zommarin.se

Jag heter Sanna och är en 16-årig tjej från Stockholm. Just nu befinner jag mig i Shanghai, Kina där jag ska spendera mitt utbytesår med YFU. På den här bloggen kommer jag lägga ut allt om mina äventyr i den femte största staden i världen! Du får se allt från underbara matupplevelser till pinsamma missförstånd och kulturkrockar. Var inte rädd att ställa en fråga eller en kommentar:)

2 thoughts on “Varmt vatten, mcdonalds på golvet och katter”

  1. Sanna, så roligt läsa om dina bedrifter!!
    Vi har också varmt 33 grader i Norrköping i går.
    Men jag har varit i svalkan vid kusten.
    I morgon Skyttla med Acke

  2. Underbara bloggposter Sanna – you go girl! Kina låter underbart.
    Kram Carina, Kent, Ebba och Alma

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *